Skip to content

Καλέστε μας στο: +210 9765100 – 2109711213

Συνέντευξη κυρίου Μάριου Ιντζελέρ

  1. Ποια είναι η συμβολή γενικά της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος;

  H τεχνολογία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών εξελίσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, έτσι οι καταναλωτές στρέφονται σε νεότερα μοντέλα.Αποτέλεσμα είναι να παράγεται κάθε χρόνο παγκοσμίως  μια τεράστια ποσότητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που το 2019 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια τόνους. Για να περιορίσουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, όταν οι παλιές μας συσκευές δεν επιδιορθώνονται,θα πρέπει να τις δίνουμε για ανακύκλωση.Αν δεν το κάνουμε, θα ρυπάνουν το περιβάλλον λόγω των τοξικών ουσιών που περιέχουν και θα χαθούν πολύτιμοι φυσικοί πόροι και ενέργεια για την παραγωγή νέων προϊόντων.

   

  1. Σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, που βρίσκεται η χώρα μας από πλευράς ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών;

  Σε σχέση με τις ποσότητες που διατίθενται στην ελληνική αγορά, η χώρα μας βρίσκεται μέσα στις δέκα πρώτες χώρες της Ευρώπης στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Η πορεία της ανακύκλωσης συσκευών στη χώρα μας είναι θετική, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες. Το 2019 συλλέχθηκαν από το δίκτυο συνεργατών μας 61.760 τόνοι συσκευών, μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2018.Στην Ανακύκλωση Συσκευών έχουμε δημιουργήσει και αναπτύσσουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε όλους τους πυλώνες της δραστηριότητάς μας. Συνεργαζόμαστε με πάνω από 3,000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα μέσα συλλογής για συσκευές και λάμπες. Στον τομέα των μεταφορών και επεξεργασίας, οι συνεργάτες που επιλέγουμε διαθέτουν τεχνογνωσία και αναπτύσσουν, με την καθοδήγησή μας, τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

   

  1. Πως συμπεριφέρεται στην Ελλάδα η νέα γενιά σε θέματα ανακύκλωσης;

   

  Στους νέους ανθρώπους συμπεριλαμβάνονται τόσο οι 18ρηδες όσο και οι 30ρηδες, το κάθε ηλικιακό γκρουπ με διαφοροποιημένη στάση και συμπεριφορά απέναντι στην ανακύκλωση. Οι μικρότεροι ηλικιακά είναι καλά ενημερωμένοι και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με το περιβάλλον, όμως δεν έχουν το δικό τους νοικοκυριό και γι’ αυτό δεν ανακυκλώνουν συστηματικά ηλεκτρικές συσκευές, εκτός των ηλεκτρονικών γκάτζετ. Οι 30ρηδες, όπως δείχνουν οι έρευνες, είναι οι πιο δραστήριοι ως προς την ανακύκλωση, με ένα μικρό ποσοστό να δυσπιστεί ως προς τα οφέλη της, καθώς αυτά δεν είναι άμεσα αντιληπτά. Ρόλος μας είναι να αναδεικνύουμε την αξία της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών, μέσω της συνεχούς επικοινωνίας μας προς το κοινό και πιστεύω ότι σήμερα έχουμε κατορθώσει να θεωρείται αυτονόητη από μεγάλη μερίδα του κόσμου.

   

   

  1. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. υποστηρίζει συνεχώς το χώρο του Fitness. Πού οφείλεται αυτό το γεγονός;

   

  Η ανακύκλωση και το fitness έχουν ένα κοινό παρονομαστή, την ποιότητα ζωής. Στην ανακύκλωση συσκευών είμαστε θιασώτες του ευζην, όπως κι αν εκφράζεται και στηρίζουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που βελτιώνει τους όρους της ζωής του ανθρώπου σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

   

  1. Ποια είναι η σημασία του περιβάλλοντος για τον αθλητισμό και την άθληση;

   

  Όταν η άσκηση λαμβάνει χώρα σε υπαίθριο χώρο, τα ψυχολογικά οφέλη για τον αθλούμενο πολλαπλασιάζονται. Από την άλλη, o κάθε αθλούμενος όταν ασκείται σε εξωτερικό χώρο οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό στον χώρο αυτό, είτε πρόκειται για ένα πάρκο, είτε για τη φύση. Συμβαίνει αρκετές φορές οι υπαίθριες δραστηριότητες να οδηγούν σε συγκέντρωση σκουπιδιών, ρύπανση από πλαστικά μπουκάλια ή και από  αποτσίγαρα με σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς.

  Ευρύτερα, η άθληση στο εξωτερικό περιβάλλον είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά και τους νέους να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να αποκτήσουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

   

   

  1. Η καθιέρωση της επετείου NATIONAL FITNESS DAY από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Υπουργεία Αθλητισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συντελέσει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των μονάδων οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σωματικής άσκησης;

   

  Πιστεύω ότι η συντονισμένη προβολή του προγράμματος δράσεων του NATIONAL FITNESS DAY θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των υπηρεσιών σωματικής άσκησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στο παρελθόν, όπως το Eurobasket του ’87, το Euroή οι  Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εμπνέουν την κοινωνία και καλλιεργούν το αθλητικό πνεύμα.

   

  Σχετικά με την συμβολή του NATIONAL FITNESS DAY στην αναβάθμιση των υπηρεσιών σωματικής άσκησης, νομίζω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια των μικρότερων γυμναστηρίων για καλύτερη οργάνωση. Επίσης, θεωρώ ότι στην Ελλάδα θα είχε μεγάλη ανάπτυξη και η οργανωμένη υπαίθρια άθληση, αλλά αυτό χρειάζεται τη δημιουργία περισσότερων πάρκων και ποδηλατοδρόμων.

   

  1. Κατά την άποψη σας ποιος είναι ο ρόλος της σωματικής άσκησης στη θωράκιση της υγείας των πολιτών;

   

  Είναι δεδομένο ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, τονώνει τον οργανισμό, βελτιώνει τις άμυνες και έχει γρήγορα και καλά αποτελέσματα στην  ψυχική μας διάθεση και την αποδοτικότητά μας. Θα ήθελα να σταθώ στο ρόλο των  ομαδικών αθλημάτων στην ψυχολογία μας. Μέσα από τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνεται η κοινωνικοποίηση μας με άλλους συναθλητές. Αυτό βοηθάει αρκετά στην καλή διάθεση, και φυσικά στην δημιουργία νέων φιλιών. Ειδικότερα τα παιδιά όταν συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα νιώθουν σημαντικά και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ομάδας, κάτι ουσιαστικό για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

   

  1. Τι πιστεύετε για τις συνέπειες της Πανδημίας του COVID-19 για την ανθρωπότητα και ειδικά για την πατρίδα μας;

   

  Πιστεύω ότι η πανδημία του covid-19 έχει μάθει τον άνθρωπο δυο πράγματα. Πρώτον ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και δεύτερον ότι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας. Αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όλοι με γνώμονα το ατομικό και το συλλογικό καλόκαι βεβαίως με τη βοήθεια του εμβολίου, το πιθανότερο είναι ότι θα βγούμεαπό το τούνελ του Covid-19. Επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», αυτή η εμπειρία μας διδάσκει την ατομική ευθύνη, που είναι απαραίτητη σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, ειδικά σε αυτές που είναι ζωτικής σημασίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

   

  1. Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα;

   

  Το άθλημα που με έχει κερδίσει από τα εφηβικά μου χρόνια είναι το μπάσκετ. Για μία σειρά ετών έπαιζα στον  «Γ.Σ. Αρίων» και, ως φοιτητής, ήμουν παίκτης του «Προμηθέα Πατρών». Η αγάπη μου για το άθλημα παραμένει πολύ μεγάλη και για αυτόν το λόγο τα τελευταία οκτώ χρόνια συμμετέχω στο «Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ ΕΚΑ – Νίκος Γκάλης». Κάθε εβδομάδα πηγαίνω στο γυμναστήριο, καθώς νιώθω ότι η άθληση με αναζωογονεί. Αλλά και το περπάτημα μου δίνει ευχαρίστηση. Στις διακοπές μου και με κάθε ευκαιρία συνηθίζω να περπατάω στη φύση, αλλά και σε γειτονιές, ανακαλύπτοντας καινούργια μέρη.